De frietsnijder: een frituur accessoire die onmisbaar is in de keuken

Kant-en-klare frietjes zijn lekker, maar niets is beter dan zelfgemaakte frietjes in eigen keuken. Bezorg jouw klanten een glimlach op hun gezicht en onderscheid je horecabedrijf van de rest met zelfgemaakte frietjes op de menukaart. Deze vers gebakken friet maak je gemakkelijk en snel met de patatsnijders en frietsnijders van XXLhoreca; frituur accessoires die absoluut niet mogen ontbreken in de keuken van cafés, restaurants en snackbars! De patatsnijders en frietsnijders van XXLhoreca zijn gemaakt van hoogwaardig staal en aluminium en daarom van de beste kwaliteit. Dit handige keukenhulpmiddel is ook in opkomst bij vele hobbykoks. In dit blog gaan we je alles vertellen over de werking van een frietsnijder en waarom deze onmisbaar is in je keuken.

Wat is een frietsnijder en waarom moet je deze aanschaffen?

De naam ‘frietsnijder’ verklapt het al; met een frietsnijder kun je snel en gelijkmatig friet snijden uit aardappelen. Dit is hét keukenhulpmiddel waarmee je in een handomdraai flinke portie frites maakt voor de professionele horecakeuken. Iedere horecaondernemer heeft deze professionele frietsnijder nodig, omdat zelfgemaakte friet erg gewaardeerd wordt door klanten. Geen fabrieksmatige staafjes dus, maar de smaak van aardappel van Hollandse bodem! Dit is hét moment om jouw horecabedrijf te onderscheiden van de concurrenten en te kiezen voor efficiënter werken met een professionele frietsnijder.

Hoe werkt een frietsnijder? 

De frietsnijder is erg makkelijk in gebruik. Je plaatst een aardappel, met of zonder schil, op het snijrooster. Vervolgens duw je het snijrooster met messen door de aardappel heen en laat je het friet opvangen in een bak. Dit proces gaat natuurlijk veel sneller en efficiënter dan met de hand frietjes snijden. Vaak geldt het volgende: hoe zwaarder de frietsnijder is, hoe gemakkelijker de patat kan worden gesneden. Met een frietsnijder heb je het voordeel dat alle frietjes dezelfde afmeting hebben. Hierdoor kun je frietjes maken die heerlijk krokant zijn… Een echte aanwinst dus voor jouw horecabedrijf!

Wat kun je allemaal met de frietsnijder?

Met de frietsnijders en patatsnijders heb je veel verschillende mogelijkheden. De meeste frietsnijders zijn voorzien van vlijmscherpe messen waarmee je zelf de maten van uw frietjes kunt bepalen. Afhankelijk van het soort friet dat je gaat maken, gebruik je het daarbij horende mes. Je hebt bijvoorbeeld de optie om dunne Franse frietjes te bereiden, dikke Vlaamse friet of Franse frietjes. Daarnaast kun je de zwaardere frietsnijder modellen inzetten om verschillende groenten te snijden zoals wortels of courgettes. Met deze frietsnijders sla je dus twee vliegen in één klap.

Waar moet je op letten bij het bakken van friet?

Je hebt nu eindelijk een frietsnijder aangeschaft, maar hoe bak je de beste authentieke frieten? Allereerst is het belangrijk om goede en grote aardappelen uit te kiezen. Vooral het Bintje staat aan de top als het om het bakken van patat gaat. Dit zijn vrij bloemige aardappels die een mooie, goudbruine kleur krijgen na het bakken. Daarnaast zijn de aardappelen van Agria, Désirée, Première en Santé ook zeer geschikt.

Ten tweede moet je een keuze gaan maken tussen plantaardig of dierlijk frituurvet. Hier kun je verschillende kanten mee op; dit is een kwestie van smaak. Friet bakken in olijfolie is alleen niet aan te raden. De smaak van olijfolie is erg overheersend en olijfolie kan zelfs schadelijk zijn bij te hoge verhitting.

Hoe blijft verse friet het beste warm?  

Je vers gebakken friet moet natuurlijk warm en vooral knapperig blijven. Wanneer de overige maaltijdgerechten even op zich laten wachten, kun je de gebakken friet op de juiste temperatuur houden met de warmhoudapparaten van XXLhoreca. Het is aan te raden om frites warmhouders aan te schaffen die onder de reguliere gastronom (GN) vallen. De GN wordt vooral gehanteerd in diverse professionele horecaomgevingen.

Kies bijvoorbeeld voor een warmhoudapparaat met infrarood stralen van het merk Diamond of een warmhoudbak met keramische stralers van het merk Bartscher. Met deze frites warmhouders blijven de verse frietjes gegarandeerd heerlijk warm en knapperig.

De juiste frituur accessoires zijn een must in iedere keuken 

Frituren lijkt dus eenvoudig, maar er komt enorm veel bij kijken. Voordat er knapperige goudgele frites kunnen worden geserveerd, moet je de juiste frituurbenodigdheden en accessoires in huis hebben. Met de juiste frituur accessoires kunnen jouw medewerkers ten slotte sneller en efficiënter werken, met als resultaat een hoop tevreden klanten.

Naast patatsnijders en frietsnijders is het ook handig om de volgende frituur accessoires aan te schaffen: een frituurschep, een frituurvergiet, een zoutstrooier, een frituurafvulschep, een friteszakjeshouder en een bakplaatschraper voor het verwijderen van de aanbak. Met deze frituur accessoires ben je verzekerd van een soepel frituur proces!