Een onderhoudsvriendelijke tuin, hoe maak je die?

Bijna iedereen die een tuin heeft is jaarlijks veel tijd kwijt met deze netjes houden. De ene persoon geniet ervan, tuinieren is een hobby, terwijl de ander het als een noodzakelijk kwaad ziet. Hoe maak je je tuin onderhoudsvriendelijk, maar tegelijk ook groen?

Tegels

De makkelijkste manier om je tuin onderhoudsvriendelijk te maken? Kijk in een willekeurige straat om je heen en je weet het antwoord: door hem volledig te betegelen. Toch kun je je afvragen of een betegelde tuin nu echt wel de beste oplossing is. Ten eerste is hij helemaal niet zo onderhoudsvriendelijk als je misschien wel zou denken. Tussen al die tegels nestelt zich ieder jaar onkruid, en dat is niet altijd even makkelijk weer te verwijderen. Wie een betegelde tuin heeft zit, zeker in de zomer, zo’n beetje om de week op zijn hurken om sprietjes onkruid uit de voegen tussen de tegels te peuteren: niet bepaald het leukste klusje.

Ook slaan tegels in de winter vaak groen uit, wat ervoor zorgt dat in het voorjaar massaal de hogedrukspuit aan het werk wordt gezet. Afhankelijk van de grootte van je tuin kost je dit een uurtje of wat, en natuurlijk heel veel drinkwater dat zo de goot in stroomt. Best zonde, eigenlijk!

Groen

Een groene tuin lijkt meer onderhoud te vragen, maar in de praktijk kan dit best meevallen. Als je maar de juiste keuzes maakt. Om te beginnen: gras. Als je een hekel hebt aan grasmaaien is het natuurlijk geen goede keuze om je hele tuin van graszoden te voorzien. Hoe maak je hem dan groen? Kunstgras laten leggen! Kunstgras wordt steeds vaker gebruikt in tuinen en gaat hartstikke lang mee. Vrijwel onderhoudsvrij, en daarmee ideaal voor wie wel van groen houdt, maar niet van maaien. Je kunt heel gemakkelijk kunstgras bestellen en het zelf leggen, of het de vakman laten doen natuurlijk.

Ben je erg gehecht aan je tegels, maar wil je toch een wat groenere tuin? Dat kan natuurlijk ook. Vanwege de stortbuien die we steeds vaker zullen krijgen kan het water bij volledig betegelde tuinen geen kant op, en overspoelen riolen. Door een paar tegels weg te halen en te vervangen door kleine perkjes ben je al goed bezig wat dit betreft. Een voordeel van perkjes is ook dat ze makkelijk te onderhouden zijn, de plantengroei blijft letterlijk en figuurlijk binnen de perken. Kies voor planten die niet te snel groeien, en je hebt er nauwelijks omkijken naar.