Hoe kan je als bedrijf door middel van een energiescan verduurzamen?

uitgelichte afbeelding: kantoor

De afgelopen maanden is dit onderwerp vaak in het nieuws geweest: duurzaamheid. Men spreekt over verduurzaming wanneer mens (people), de wereld (planet) en economie (profit) met elkaar in balans zijn. De gedachtegang hierachter is als volgt: wanneer een van deze elementen niet in balans is, zullen de overige elementen hieronder lijden. 

Het verduurzamen van bedrijfsprocessen is nu belangrijker dan ooit. Maar hoe kan je dit het beste aanpakken? Al aan een energiescan voor bedrijven gedacht?

Wat is een energiescan?

Door middel van een energiescan kan je als bedrijf snel en eenvoudig zien waar je energie kunt besparen. Door energie te besparen, zal de CO2-uitstoot worden verminderd en zullen je energiekosten ook nog eens dalen. Een mooie win-winsituatie. 

Een scan gebeurt op een betrouwbare en eerlijke manier. Je hebt meteen inzichtelijk hoeveel energie nodig is om bepaalde werkzaamheden uit te voeren. Wist je dat een energiescan voor bedrijven tegenwoordig verplicht is volgens de wet Milieubeheer? 

Hoe werkt het?

Middels een vragenlijst wordt je huidige situatie in kaart gebracht. Aan de hand van onder andere de bouwjaar, aantal personen dat werkzaam is binnen je bedrijf en doelstelling wordt duidelijk hoeveel je huidige energiegebruik bedraagt. Vervolgens komen hier een aantal maatregelen uit die je helpen om energie te besparen. De kosten voor deze energiebesparende maatregelen zijn eveneens in kaart gebracht, zodat je ook meteen de kosten duidelijk voor ogen hebt.

De voordelen

Een scan brengt vele voordelen met zich mee. Daarom hebben we alle voordelen voor je op een rijtje gezet. 

  • Je brengt in kaart hoeveel energie wordt verbruikt bij je werkzaamheden;
  • Op lange termijn zal de CO2-uitstoot worden verminderd en zullen je energiekosten dalen;
  • Een energiescan is vaak gratis en vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast;
  • Experts kunnen je door middel van een uitgebreid rapport goede adviezen geven aan de hand van je energiescan.