Nu ook thuis makkelijk testen op corona

Het is nu heel gemakkelijk geworden om jezelf thuis een coronatest af te nemen. Je kunt een covid 19 test kopen bij coronatestnederland die =de volgende dag gratis wordt thuisbezorgd. Heb je de test gedaan, dan weet je een kwartiertje later de uitslag. Er zijn twee soorten sneltesten: de speekseltest en de neustest. Beide zijn pas onlangs goedgekeurd door de autoriteiten. Wel zijn de testen alleen voor wanneer je nog geen daadwerkelijke klachten hebt die wijzen op COVID-19. Heb je die wel, dan is de GGD of huisarts de aangewezen instantie om contact mee op te nemen. Dan wordt een PCR-test afgenomen. De GGD stuurt de test naar een laboratorium. Daarom duurt de uitslag van zo’n test ook een paar dagen in plaats van een kwartier, maar je bent ook veel zekerder van de uitslag.

De speekseltest

Een corona snel test doen via de speekselmethode is heel gemakkelijk. De methode is bij uitstek geschikt voor kinderen, kwetsbare ouderen of mensen met een verstandelijke beperking. De test meet of je antistoffen tegen corona in je lichaam hebt. De test werkt pas een paar dagen na een besmetting. Het meest effectief werkt het dus wanneer je regelmatig test. Je weet immers niet wanneer je besmet raakt. Wanneer je twee keer per week een test afneemt heb je de grootste kans dat je een besmetting snel op het spoor komt. De eerste speekseltesten die in de handel waren, waren nog niet goed op betrouwbaarheid onderzocht. De testen die je nu kunt krijgen voor een paar euro zijn inmiddels goed onderzocht en gecertificeerd.

De neusswabtest

De neusswabtest voor thuis werkt eigenlijk hetzelfde als de PCR-test van de GGD, maar is iets vriendelijker. Je hoeft het wattenstaafje minder ver de neus in te duwen om een goed resultaat te krijgen. Verder lijkt de methode van de neustest heel erg op de speekseltest. Ook deze test geeft binnen een kwartier het resultaat en ook deze test onderzoekt of je antistoffen in je lichaam hebt. Deze test kan corona opsporen vanaf ongeveer een dag voordat je klachten krijgt tot zo’n zeven dagen na besmetting. Ook daardoor is de test vergelijkbaar met de speekseltest. Het is dus vooral een kwestie van voorkeur welke test je wilt.

Toch naar de GGD

Dit soort zelftests is vooral bedoeld om preventief te testen en dat regelmatig te herhalen. Ook voor het testen van groepen mensen, zoals op scholen en bij bedrijven, zijn ze heel geschikt. Je kunt snel en relatief makkelijk een grote groep mensen testen en snel de besmette personen eruit pikken. Daarmee levert het een bijdrage aan het indammen van het coronavirus in Nederland. Heb je als individu klachten die wijzen op corona, dan is het nog steeds de bedoeling dat je je meldt bij de GGD. Zij kunnen je met een PCR-test beter uitsluitsel geven of je daadwerkelijk besmet bent en ook het bron- en contactonderzoek starten. Test je positief bij een sneltest dan is de vervolgstap ook een test bij de GGD.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *