Waar moet je op letten bij het kiezen van een opleiding?

Het kiezen van een opleiding kan een hele opgave zijn. Het is een proces wat erg leuk kan zijn maar ook een proes waar erg veel tijd in gaat zitten. Er zijn meerdere dingen waar je rekening mee moet houden. Zoals bijvoorbeeld: welk opleidingsniveau kun je uit kiezen? Is dat een MBO/HBO opleiding? Of misschien zelfs een master opleiding? Daarnaast moet je goed uitzoeken wat je leuk vind om te doen en in wat voor branche je jezelf voor een langere tijd ziet werken. Daarnaast is het uitkiezen van een school die bij jou past ook erg belangrijk.

Opleidingsniveau

Allereerst is het zaak om uit te zoeken welk opleidingsniveau je gaat doen. Dit is iets wat waarschijnlijk al duidelijk is aan de hand van het (middelbare) school diploma dat jij hebt behaald. Als je een VMBO-TL diploma hebt, dan kun je logischerwijs kiezen uit MBO niveau 4 opleidingen. De meeste MBO 4 opleidingen duren 4 jaar, maar sommige duren ook wel 3 jaar. 

Vervolgens zou je na het afronden van een MBO 4 door kunnen stromen naar een HBO opleiding. Als je een Havo diploma of hoger hebt behaald, dan kun je direct na de middelbare school starten met een HBO opleiding. 

Heb je je HBO diploma in de pocket? Dan kun je er nog voor kiezen om een master te volgen. Een master wordt vaak gedaan door mensen die zich willen verdiepen in een specifiek vakgebied. Het wordt meestal dus ook aangeraden om alleen een master te doen als je zeker weet wat je interessant vindt, waar je meer over wil leren of als je met zekerheid kan zeggen dat je je specialisatie gevonden hebt. 

Welke opleiding?

Als je weet welk opleidingsniveau je kunt doen, ga je kijken wat voor opleiding je gaat kiezen. Wat heb je altijd al interessant gevonden? Of waar ben je geïnteresseerd in en heb je altijd al meer over willen weten? Misschien ben je wel ergens heel goed in en zou je die vaardigheid willen verbeteren? Dit zijn allemaal punten die je na kunt lopen om erachter te komen welke studiekeuze je gaat maken. 

Welke school?

Nu heb je je opleidingsniveau duidelijk en heb je een beetje een idee wat je wilt gaan doen. Dan is het tot slot zaak om een goede school keuze te maken? Maar hoe maak je die keuze? Hoe weet je welke school bij je past? Deze dingen kun jij zelf het beste bepalen. Daarom is het een goed idee om je voor een aantal scholen in te schrijven voor de open dag. Op die manier kun je alvast zien hoe de scholen eruit zien waar jij geïnteresseerd in bent en krijg je er een goede sfeer impressie van. Daarnaast ga je aan de gang met de lesstof die je daar zal krijgen, krijg je een rondleiding door de school en ontmoet je leraren. Op die manier zal je al snel merken of een school wel of niet bij jou past en of je een goede keuze zal maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *