Waarom ik mijn t rijbewijs wil halen

Tractor

Mijn ouders hebben een boerenbedrijf waar ik regelmatig een handje meehelp. Daarom wil ik ook mijn t rijbewijs gaan halen. Met het rijbewijs T kan ik namelijk ook buiten het erf met de tractor de weg op. Om bij ons land te komen moet ik namelijk over de openbare weg en aangezien de tractor aan de voorkant breder is dan 1,30 heb je daar een speciaal rijbewijs voor nodig.

T rijbewijs

T rijbewijs voor MMBS

Een tractor is een motorrijtuig met beperkte snelheid, ook wel aangeduid met MMBS. Hieronder vallen bijvoorbeeld ook een treintje, veewagen, srv wagen of landbouwmachine. Voor al deze motorrijtuigen heb je als ze aan de voorkant breder zijn dan 1,30 of de mogelijkheid hebben tot een aanhanger, een tractorrijbewijs nodig. Om je T rijbewijs te halen moet je net zoals bij andere rijbewijzen eerst je theorie examen halen. Bovendien heb je een gezondheidsverklaring nodig. Deze verklaring bestaat voor het rijbewijs t, net zoals voor het rijbewijs voor motor of auto, uit een voor jou zelf ingevulde en ondertekende vragenlijst. Als je zowel je theorie hebt als je gezondheidsverklaring dan kun je op voor je praktijkexamen. Tijdens dit examen wordt je getoetst om voertuigcontrole, verkeersveiligheid, hoe je je gedraagt op de weg en inzicht en oplossingsgerichtheid.

Landbouw

Rijlessen voor tractor

De voertuigbeheersing lukt mij al aardig omdat ik op het erf al veel met de tractor heb gereden. Ook manoeuvreren gaat prima. Maar op de openbare weg is het toch even anders want dan heb je ook te maken met andere weggebruikers. En die vinden zo’n langzame tractor op de weg vaak erg vervelend waardoor ze gevaarlijke situaties kunnen creëren. Als je een tractor bestuurt moet je daar op bedacht zijn en bovendien ook zorgen dat je zo min mogelijk overlast veroorzaakt. Voor dat soort inzichten is het fijn om rijlessen te nemen voordat je praktijkexamen gaat doen.