Wanneer moet je een incassobureau inschakelen?

envelop

Als klanten ondanks herinneringen en aanmaningen de rekening niet willen betalen dan schakel je een incassobureau in. Wel moet je jezelf aan bepaalde wetten en regelingen houden met betrekking tot het sturen van herinneringen en aanmaningen. Worden de rekeningen nog steeds niet betaald, dan kun je proberen via een incassobureau het geld op te halen. Het kan wel zijn dat hier bijkomende kosten voor worden gerekend.

Dit is waar je aan moet voldoen

Als schuldeiser kun je een Incassobureau inschakelen wanneer een klant na herhaaldelijk factureren zijn of haar rekening niet betaald heeft. Wel is de voorwaarde dat er minimaal 1 herinnering is gestuurd en dat de klant dan nog 14 dagen de tijd heeft gekregen voor het betalen van de rekening. Vaak is het zo dat de incassokosten op het moment van versturen al doorberekend worden aan de klant. Echter, als er dan nog een betaling uitblijft kan het noodzakelijk worden dat je een deurwaarder inschakelt. In de meeste gevallen moet je de kosten van een deurwaarder als schuldeiser zelf voldoen of je gaat deze later verhalen op de klant. Het enige nadeel is dat als een klant de kosten niet kan betalen of onder bewind staat dat je de kosten van een deurwaarder kwijt bent. Vraag daarom altijd eerst advies aan het incassobureau waar je de zaak neerlegt.

Dit moet je regelen

Kies jij voor Incasso inschakelen dan zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Zo moet je bewijs hebben dat de factuur verstuurd is, digitaal of per post. Ook kun je een brief aangetekend versturen zodat je zeker weet dat de klant hem ontvangen heeft. Een aangetekende brief moet namelijk voor getekend worden en dat maakt jouw zaak sterker. Bij een e mailprogramma kun je vaak ook vragen om een ontvangst of lees bevestiging. Print deze dan ook altijd uit zodat je bewijs hebt dat diegene hem ontvangen heeft. Het is belangrijk om klanten duidelijk te maken dat zij de factuur moeten betalen. Vervolgens kun je ze nog 14 dagen extra geven met een herinnering. Daarna kan er nog eens gekozen worden voor een herinneringen gevolgd door aanmaningen. Echter moet je ook niet een te lange adem hebben. Vaak kun je dit sneller door een incassobureau laten afhandelen.

Dit is wat een incassobureau voor je kan doen

Een incassobureau gaat in opdracht van jou in overleg met de klant om de schuld te gaan voldoen. In een buitengerechtelijk proces wordt er vanaf het begin al duidelijk gemaakt dat er betaald moet worden. Een incassobureau zal ook kosten rekenen en deze moet de klant dan ook voldoen. Vaak is het wel mogelijk om met het incassobureau een betalingsregeling te treffen. In overleg met de klant kan er ook gekozen worden voor een lagere betaling mits deze in een keer voldaan wordt. Afhankelijk van de situatie en de daadwerkelijk gemaakte kosten kan een incassobureau je hier in adviseren. In sommige gevallen is het namelijk verstandiger om iets te nemen als niets.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *