Wat is business intelligence?

Business Intelligence – in het kort vaak afgekort als BI – is een term die we steeds vaker te horen lijken te krijgen. Maar wat is business intelligence precies en wat is het doel van business intelligence? En wat is het verschil met data science? In dit artikel vertel ik je er meer over.

Business Intelligence: een korte introductie

Business intelligence is een zakelijk begrip. Bij de toepassing van business intelligence worden bepaalde gegevens verzameld die vervolgens worden omgezet in interessante informatie voor het bedrijf. Je kunt daarbij denken aan informatie over klanten, over de markt en trends. Deze informatie zorgt voor een concurrentievoordeel en dient als belangrijke input voor allerlei interne en externe beslissingen en strategieën.

Binnen de business intelligence wordt vaak een onderscheid gemaakt tussen twee perspectieven: het business perspectief en het technologische perspectief. Het proces van business intelligence bestaat in principe uit vier stappen:

  1. Het verzamelen van gegevens;
  2. Het uniform maken van de verzamelde gegevens;
  3. Analyseren van gegevens en omvormen tot bruikbare informatie;
  4. Het presenteren van de informatie (meestal in een dashboard).

Wat is het verschil met data science?

Business intelligence en data science lijken in veel opzichten op elkaar. Beide zijn analytische processen die zijn gebaseerd op data. Daarnaast wordt bij beide modellen gebruikgemaakt van statistische modellen. Een groot verschil tussen beide processen is dat business intelligence meer gericht is op databases, terwijl data science meer gebruikmaakt van wetenschappelijke methodes met toepassing van data. Van business intelligence kan worden gezegd dat het is gericht op het verbeteren van beslissingen, terwijl data science focust op het creëren van meer functionaliteit. Tenslotte is business intelligence grotendeels gericht op het verleden en het heden, terwijl data science focust op de toekomst.

Meer weten over beide processen? Neem dan eens een kijkje op de website van Valid.