Wat staat er allemaal in een levenstestament?

grafstenen

Een levenstestament opstellen is zeer belangrijk om later ruzies met familie en vrienden te voorkomen. Als je doodgaat wil je niet dat er om je gevochten moet worden. Door dit op te stellen kun je al veel zaken vooraf goed regelen. Het is wel verstandig om dit in overleg met familieleden en vrienden te doen. Eventueel kun je dit nog aanvullen met een bezoek aan de notaris of advocaat.

Hoe ga je de erfenis verdelen

Het is belangrijk om goed na te denken over hoe je de erfenis verdelen wilt gaan doen. Het kan namelijk voor nogal verhitte discussies zorgen bij je dierbaren. Dit wil je dan het liefste voorkomen door het vooraf goed te regelen met een advocaat of notaris. Ook wil je soms dat bepaalde spullen naar een specifiek persoon gaan. Dit kun je ook laten vastleggen in een testament. Zo hebben de nabestaande alleen de zorg over hoe ze jou voor altijd moeten gaan missen. Dit voorkomt ruzies en vechtpartijen over de verdeling van een erfenis.

Voorkom problemen en ruzies met een levenstestament

In een levenstestament kun je verschillende dingen laten vastleggen. Zo kun je ervoor kiezen om iemand de volmacht te geven die je dit toevertrouwt. In de meeste gevallen is dit standaard je partner of een familielid, maar als je die niet hebt zal ook iemand anders het moeten kunnen regelen. Wel moet je beiden instemmen met een volmacht. Je zou er ook voor kunnen kiezen om iemand die financiële belangen te laten behartigen en een ander weer  de medische en persoonlijke belangen. Hiervoor is het niet noodzakelijk dat er een bewindvoerder of curator wordt aangesteld indien familie en vrienden dit kunnen doen. Dit kan je ook nog eens een forse besparing opleveren.

Vraag advies aan juridische experts

Niets is zo vervelend als een plotseling overlijden van een dierbare. Soms zie je dit wel al aankomen door een chronische ziekte waarvan de levensverwachting laag is. Je kunt dan ook al voordat iemand komt te overlijden, hier afspraken over maken. Het is wel belangrijk dat een juridisch medewerker de regeltjes goed doorleest. Ook is het vaak noodzakelijk dat er een handtekening onder komt van een advocaat of notaris. Dit kan een hoop ellende voorkomen later. Daarnaast wil je dat alles goed geregeld is en dat je jouw nabestaanden met een gerust hart kunt achterlaten. Het gemis zal er altijd blijven maar deze problemen kun je goed vastleggen waardoor ze voorkomen kunnen worden.

Overleg met familie, vrienden en kennissen

Het is belangrijk om met vrienden en familie in contact te blijven om alles goed te regelen. Vaak wordt dit dan ook gedaan voordat iemand zijn of haar dood nadert. Nu is dat niet altijd te voorspellen waardoor het ook wel voor kan komen dat dit al eerder vastgelegd is. Soms wordt er ook een volmacht aan iemand gegeven voor het behartigen van de belangen. Hij of zij kan dan ondersteunen in het verdelen van de erfenis. Soms is het zelfs mogelijk dat hij of zij ook persoonlijke ondersteuning biedt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *