Welke verzekering moet je afsluiten

Als je met wijsheid de goede verzekeringen voor jezelf uitkiest, kan je veel geld besparen in de toekomst. Je bent als volwassene verplicht om enkele verzekeringen af te sluiten. Verzekeringen beschermen je tegen onverwachte situaties en de daar bijbehorende kosten. Je kent van alles en nog wat verzekeren, maar er zijn enkele verzekeringen verplicht en enkele verzekeringen zijn aan te raden om af sluiten. 

Zorgverzekering

De zorgverzekering is de meest afgesloten verzekering in Nederland. Niet gek, want het is verplicht voor elke Nederlandse burger. Een zorgverzekering is verplicht doordat Nederland een verzorgingsstaat is en daarom moet zorgen voor goede gezondheidszorg. Doordat iedereen premie betaalt, blijft de zorg voor iedereen bereikbaar en betaalbaar. Probeer wel elk jaar je premie te vergelijken met andere aanbieders. Aan het einde van het jaar heb je de mogelijkheid om van zorgverzekeraar te verwisselen.

Uitvaartverzekering

Een verzekering die niet verplicht is, maar wel handig is, is de uitvaartverzekering. Door een uitvaartverzekering af te sluiten dek je de kosten die bij jouw eigen uitvaart komen kijken. Het is misschien niet de leukste en de eerste verzekering waar je aan denkt, maar wel een verzekering waar iedereen ooit aansprak op zal maken. Hoe jonger je de uitvaartverzekering afsluit, hoe lager de premie. Een ander voordeel wat bij een uitvaartzekering komt kijken, is dat je de mogelijkheid hebt om zelf in te vullen hoe uitvaart eruit komt te zien, wat ook wel een uitvaartverzekering in natura wordt genoemd. Maar je kan ook kiezen dat er een som wordt uitgekeerd aan jouw nabestaanden en dan alles zelf invullen. Beide hebben zijn voor- en nadelen. 

WA-verzekering

Heb je een auto, motor, scooter of ander motorvoertuig, dan ben je wettelijk verplicht om een WA-verzekering af te sluiten. Als je dit niet doet, heb je kans op een boete. WA-verzekering slaat voor wettelijke aansprakelijkheidsverzekering. Met WA-verzekering zorg je ervoor dat je verzekerd ben voor de schade die je aan andere toebrengt door jezelf. Ook de medische kosten van degene die verwond raakt worden door middel van de WA-verzekering gedekt. Ook kan je deze autoverzekering uitbreiden met bijvoorbeeld een beperkt cascoverzekering. Hiermee zorg dat ook de schade aan je eigen voertuig gedekt is. Het moet hierbij wel gaan om schade dat veroorzaakt is door bijvoorbeeld regen, wind en/of hagel, ook wel stormschade genoemd. Heb je schade aan je voertuig doordat jij zelf een ongeluk veroorzaakt? Dan ben je niet verzekert. Daarvoor moet je een volledige cascoverzekering, ook wel een allriskverzekering afsluiten. Hiermee dek je ook de kosten waarbij jijzelf het voertuig hebt beschadigd. Dit is dus het meeste complete verzekering voor je voertuig. 

Inboedelverzekering

Het is algemeen bekend dat een woonhuisverzekering verplicht wordt gesteld door de hypotheekverstrekker. Maar daarnaast is de inboedelverzekering ook een handige verzekering om te hebben. Een inboedelverzekering is een verzekering voor de spullen in je huis. Je hebt twee soorten inboedelverzekeringen, namelijk allrisk en extra uitgebreid. Bij allrisk is net als bij een motorvoertuigen verzekering ook de schade die jezelf veroorzaakt verzekerd.